Původ kávy
Historie kávy sahá až k patnáctému století.
Základním motivem kávových legend je objev a využití povzbudivého účinku kávy.
Podle legendy zaznamenané jistým mnichem byla káva objevena díky zvláštnímu chování dobytka. Pastevci z provincie Kaffa si stěžovali mnichům blízkého kláštera, že jejich zvířata nenacházejí v noci klidu a neobjevují se u nich žádné známky únavy. Na místě, kde se zvířata pásla, našli mniši tmavozelenou rostlinu, která měla zelené, žluté a červené plody podobné třešním, které zvířata ochutnávala. Mniši si z plodů připravili vývar a zjistili, že mohou zůstat v noci vzhůru, modlit se nebo bavit, aniž by měli sebemenší potřebu spánku.
Káva pochází z Etiopie. Buna (česky zrno) je etiopský název pro kávu.
Zelená zrna se praží na stole, jsou mleta v kamenném hmoždíři a poté přivedena k varu. Káva se podává v malém šálečku okořeněná kořením podobným zázvoru.
Z Etiopie se káva rozšířila do celého světa a změnila jídelní návyky lidstva.
První kávová obchodní „zásilka“ byla přepravena z Etiopského Hararu směrem na východ k Rudému moři a pak po moři do přístavů na území dnešního Jemenu.
Během 1. tisíciletí panoval mezi Etiopií a dnešním Jemenem vzkvétající obchod. Arabové byli proslulými obchodníky s otroky. Z Hararu až k Rudému moři došla karavana otroků za přibližně 20 dnů, přičemž polovina otroků během této cesty zemřela. Jako památka na jejich přestávky na jídlo, při kterých žvýkali kávová zrna, vyrostly podél této trasy kávovníkové keře.
Rozšíření rostliny Coffea začalo pravděpodobně v 14. století.
Jisté je, že se dostala z východní Afriky přes Rudé moře do Jemenu.
Arabům se po dlouhou dobu dařilo uchovávat si na pěstování kávy monopol. Zvyk popíjení kávy se nejdříve rozšířil v islámských zemích, kde také vznikali první předchůdci dnešních kaváren, a až na počátku 17. století se rozšířil do Evropy.
Zhruba v této době přivezli Holanďané a Portugalci rostlinu kávovníku na Cejlon. V roce 1706 se objevily první rostliny ve sklenících v Amsterdamu.
Brzy se kávové rostliny rozšířily do skleníků po celé Evropě a díky kapitánu de Clieu v roce 1723 na Martinique.
V době první poloviny 19. Stol se pak káva stává hlavní surovinou pro vývoz latinské Ameriky
Do počátku 20. Století se káva usadila v Brazílii, Venezuele, Kolumbii, Střední Americe, Cejlonu, Jávě a Indii