Chuť kávy
Pro mnohé z nás není určitě příliš velkým problémem rozpoznat základní kritéria chuti vín, jsme schopni poznat, zda je suché, polosuché nebo sladké. Někdo je schopen určit i zemi původu, protože má typickou chuť pro určitou oblast. Ale jak je to vlastně s kávou?
Při posuzování kávových zrn se berou v úvahu smyslová, chemická a mikrobiologická hodnocení, která jsou určena platnými pravidly po celém světě.
Nejprve se hodnotí zelené zrno - tady se bere v úvahu jeho vzhled, barevnost a aroma, pak následuje pražené zrno a umletý vzorek z něho.
Existuje také několik způsobu zpracování zrna, ale uvedu jen ty nejdůležitější:"mokrou" a "suchou"metodu zpracování, které se na první pohled liší barvou výsledného produktu. Pří první zmíněné zrna dostávají nádech svěže zelené, zatímco u druhé jsou zrna namodralá, zelenavě žlutá či dohněda.
Poté se postupuje k hodnocení celých pražených zrn. Zde se hodnotí celkový vzhled, tj. tvar, přítomnost zlomku zrn atd., stupeň vypražení, zda-li je přepražená nebo naopak nedopražená, odpovídající vůně a chuť, případná přítomnost cizích pachů a mikroorganismů. Zrno také nesmí být v žádném případě přibarvované, hodnotí se totiž barevná vyrovnanost.
Co se týče samotné chuti, Tvoří ji tři základní body:
Kyselost, která určuje charakter kávy, jde o pocit suchosti, který nápoj vytváří pod jazykem a na zadní straně patra. U kávy je důležitá, jelikož vytváří její ostrou, jasnou a mohutnou kvalitu. Bez příslušné kyselosti je káva na chuť chudá a "plochá" a místo toho, aby vás naplnila, jen přes vás propluje.
Aroma, vhodně doplňuje podněty vytvářené na patře a je to pocit, který laik těžko rozezná od chuti.
Tělo je pocit chuti, které vytváří káva v ústech. Pro názornost třeba když porovnáme pocit v ústech po napití mléka a po napití vody.
Při samotném hodnocení pak jsou tyto kritéria:
Typ (arabica, robusta atd)
Chuť (měkká, ostrá)
Vzhled a barva (pražených a mletých zrn)
Kyselost (chudá, jemná, příliš na povrchu)
Věk (staré zrno, čerstvé zrno)
Vady (kyselá, nedozrálá, zatuchlá)
Postřehnutelné nuance (vyprahlá, vodnatá, stará)
Celkové hodnocení (neutrální, kořenitá, tvrdá)
Aroma (vůně nezřetelná až silná)
Chuťová plnost (hranatá až pronikavá)
A rada na závěr jen hlupák pije kvalitní kávu s mlékem, jelikož mléko mění celý charakter kávy, a připravuje se tak o požitek z dobrého nápoje.